Hap, slik, pech

Echt voorkomen dat computer­apparatuur vuil wordt, is bijna niet te doen. Wat in elk geval helpt, is niet eten bij of boven de computer. Dat scheelt de onvermijdelijke kruimels die in het toetsenbord belanden en langzaam maar zeker de boel kunnen blokkeren. Vooral bij een laptop is dat belangrijk, omdat ze makkelijk de hele computer kunnen bereiken.

Met zachte hand

Zelfs met dit soort voorzorgsmaatregelen blijft het nodig om eens in de zoveel tijd het beeldscherm en toetsenbord schoon te maken. Het is belangrijk om eerst de monitor uit te zetten en af te laten koelen. Gebruik dan een droge, niet-krassende doek om het eerste vuil van het scherm af te halen. Om het daarna nog schoner te krijgen, is het handig om hiervoor een speciaal reinigingssetje van NOOF te gebruiken.

Ga niet aan de gang met middelen die alcohol bevatten of Glassex; die kunnen de beschermlaag van de monitor beschadigen. Zeker bij gevoelige lcd-schermen is dat gevaarlijk.

Hygiënisch klikken

Voorheen waren muizen voorzien van een balletje aan de onderkant, dat de bewegingen doorgaf. Nu dat allemaal optisch gaat, is een muis veel minder kwetsbaar. Toch blijft het verstandig om deze eens per kwartaal te laten schoonmaken. Vuil blijft met name zitten op de plekken waar verschillende componenten van de muis bij elkaar komen.

Vuil van binnen

Al zitten de meest kwetsbare onderdelen van de computer – de chips en printplaten – veilig opgeborgen in een kast, dat betekent niet dat ze automatisch schoon blijven. Om warmte uit de computer weg te sluizen, zijn er één of meer ventilators. Die bevinden zich in een opening in de kast en trekken in de loop der tijd steeds meer stof aan.

Ook stof op de printplaten kan de werking belemmeren. Dan is het zaak de boel van binnen te reinigen. Laat dit altijd door een gespecialiseerd bedrijf doen! Het stof wegblazen met de mond is geen goed idee; dan kunnen er speekseldeeltjes in de computer komen. Raak de printplaten ook niet aan. Anders is er later kans op storingen door statische elektriciteit.

Neem contact met ons op voor een gratis demonstratie en laat ons uw werkplek reinigen!