Kantoor is griepparadijs

bron: telegraaf.nl

Kantoorwerkers brengen hun dagen zo dicht op elkaar door, en op plekken die zo slecht worden schoongemaakt, dat het voor griepvirussen een eitje is om van de ene collega naar de andere over te springen.

De druppeltjes snot en ander lichaamsvocht, waarop virussen zich het prettigst voelen, komen op tal van plekken in het kantoor voor, waarschuwen artsen. Niet alleen deurklinken en bureaubladen zijn potentiële besmettingshaarden, maar zeker ook zaken als toetsenborden en muizen.

“Het schoonhouden daarvan kan zeker beter, zegt Juan Bouwmans, bedrijfsarts bij Arbo Unie. „Maar al te vaak worden wel de bureaus schoongemaakt, maar niet de apparatuur daarop.”

Deze week was de zesde op rij waarin Nederland ten prooi viel aan een griepepidemie. Circa 18.000 landgenoten lagen rillend en snotterend in bed, aldus het Nivel, dat een vinger aan de pols houdt van de volksgezondheid. Volgens het onderzoeksinstituut moet het hoogtepunt van dit ’griepseizoen’ daarbij nog komen.
<p class=”false bottom-margin-6″>Dat het „gebruikelijker wordt om kantoorwerkers dichter bij elkaar te zetten” helpt ook niet, zegt Gé Donker, huisarts en onderzoeker bij Nivel. „Ik zie ook wel dat dicht op elkaar werken, in een kantoortuin, voordelen heeft, maar het bevordert ook de verspreiding van het griepvirus”, zegt zij. 


Wie zich eenmaal grieperig voelt, hoeft niet thuis te blijven uit angst om collega’s te besmetten, zegt Donker. „Je was ook al besmettelijk voor je de griepverschijnselen kreeg. De kans is groot dat je al mensen hebt aangestoken. Zelfs als je praat, kan het virus zich verspreiden.”

Griep is geniepig, zeggen ook Annelies Riezebos en Anne Wensing, allebei viroloog bij het UMC Utrecht. Die eerste: „Vanaf de dag vóór je ziek wordt tot een paar dagen daarna ben je besmettelijk. Maar er zijn ook mensen die wel een virus bij zich dragen, maar daar zelf niets van merken. Dus dan heb jij misschien alles gedaan om infectie te voorkomen, maar ben je onbedoeld door je buurman op kantoor aangestoken.”

Ook Bouwmans vindt dat lichte griepklachten geen reden hoeven te zijn om thuis te blijven. „Ga verstandig om met besmettingsgevaar”, is zijn advies. „Doe je bureauwerk, maar ga bijvoorbeeld niet naar recepties. En als er griep- of verkoudheidsvirussen op kantoor rondwaren, ventileer dan goed. Zet ramen open als dat kan, of stel de airco zo in dat er meer buitenlucht wordt bijgemengd. In deze tijd van het jaar willen mensen het liefst met de ramen dicht werken, maar dat zou ik juist niet adviseren.”

Werkgevers moeten coulant zijn richting medewerkers die met griepklachten thuis willen werken, zegt Donker. „Heb er vertrouwen in dat mensen ook dan hun uren maken.”

En na de griep mogen bazen niet verwachten dat de ex-patiënt meteen op vol vermogen functioneert. „Ook als het griepvirus verdwenen is, kun je nog weken moe zijn”, zegt Wensing. „Daar moeten werkgevers rekening mee houden.” Bouwmans: „Ook na zo’n ziekte volgt revalidatie. Het kan soms beter zijn om met een halve werkdag te beginnen, of vanuit huis.