Ziek door het sick building syndroom?

sick building syndroom

Het sick building syndroom is een reeks gezondheidsklachten die veroorzaakt wordt door een slechte kwaliteit van de lucht in een gebouw.

Het kan leiden tot klachten als hoofdpijn, droge ogen, keelpijn, droge huid, vermoeidheid, gebrek aan concentratie en een gevoel van duizeligheid. De slechte luchtkwaliteit kan bovendien astma en allergieën verergeren.

Tal van oorzaken

Een ongezond binnenklimaat kan tal van oorzaken hebben. In huizen, scholen en kantoorgebouwen is de grootste boosdoener meestal een gebrek aan ventilatie of een vervuild ventilatiesysteem. Een te droog of te vochtig binnenklimaat is ook niet bevorderlijk voor het welbevinden. Een verkeerde luchtvochtigheid bevordert de groei van bacteriën, virussen en schimmels.

Luchtbehandeling

Uit onderzoeken blijkt dat in huizen en gebouwen met systemen voor luchtbehandeling vaker een slechte luchtkwaliteit voorkomt. Deze systemen worden vaak niet goed onderhouden, waardoor de luchtkanalen vervuild raken. De meeste klachten over het binnenklimaat blijken voor te komen in moderne, goed geïsoleerde gebouwen waar geen ramen geopend kunnen worden. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO schat dat in één op elke drie kantoorgebouwen symptomen van het sick building syndroom voorkomen.

Productiviteitsverlies

Volgens TNO kan een slecht binnenklimaat een bedrijf een productiviteitsverlies opleveren van 3.600 euro per werknemer per jaar. Een goede reden om te investeren in betere luchtkwaliteit door het periodiek laten reinigen van de airconditioning op uw kantoor.